Translate

20 Ocak 2021 Çarşamba

Yaşamın Kıyısında


Yönetmen:       Fatih Akın

İngilizce Adı:   The Edge of Heaven        
Yapım Yılı:      2007

İlerlemiş yaşına rağmen, hayat kadını Yeter'e gönlünü kaptıran Ali, kader kurbanı olunca, oğlu Alman dili profesörü Nejat, Yeter'in izlerini Türkiye'de sürmeye karar verir. Nejat için bu dönüş doğmamış olduğu ülkesi ile arasındaki bağlarının aslında sandığından güçlü olduğunu farkedecekken, Yeter'in kızı Ayten, geleceğini, siyasi nedenlerle doğduğu ülkeden başka yerde aramak üzere Almanya'ya doğru yola çıkacaktır. Nejat ile Ayten'in 'kıyılarda' gezinip kesişmeyen öyküsü. 

Tür:     Dram
Yazar:  Fatih Akın
Kast:    Baki Davrak, Nurgül Yesilçay, Tuncel Kurtiz, Nursel Köse 
Imdb: 7.8

Öne Çıkanlar:

Türkiye kökenli olup da yolları Almanya'da kesişen ya da kesişmeyen birbiriyle ilişkisiz insanların, birbirine bağlanan ve bağlanamayan hikayeleri. Kendisi de türkiye kökenli olan yönetmen, bir kökensel sorgulamaya girişiyor.

Seçimlerimiz (şeçmediklerimiz dahil) ve seçim şansımız olmayan bağlarımız hayatımızın büyük bir kısmını oluştururken, kalan küçük kısmı da tesadüfler şekillendiriyor. Doğru zamanda doğru yerde olanlarla, yanlış zamanda yanlış yerde kendilerini bulanların gerilimlerine de hayat demek kalıyor.

Ali ile Yeter'in talih görülüp talihsiziliğe evrilen, Lotte ve Ayten'in şans eseri başlayıp kabusa dönüşen, Nejat ile Ayten'in ise kıyısında gezseler de bir türlü birleşemeyen kaderleri üzerinde sadece bağlarla değil de birbirlerini bulamayanaların da öykülerini anlatıyor Fatih Akın.

Almanya'da birinci ve ikinci kuşağın gerilimi, kökenler -bazen farkında da olmadan da olsa- duyulan özlem ile, Türkiye'nin baskıcı ve sığ siyasal yaşamı içinde kendilerine bir gelecek göremeyerek hayatlarını yurtdışında arayanların karşıtlığı, kendisi de ikinici kuşak bir göçmen olan yönetmenin kurgusu ile bir karşıtlıklar örgüsüne dönüşmüş. Farklı kültürlerden insanların, maskelerini sıyırıp, sadece insanlıkta buluştuklarında yıkılan duvarlar ile aslında ne kadar yapay sınırlamalar içinde yaşadığımız da gözler önüne seriliyor. 

Bitmeyen bire erişememe ve bir araya gelememe gerilimi içerisinde, -senaryodaki küçük zaafları gözardı ettiğinizde- yabancısı olduğunuz bir dünyaya yelken açmak için güzel bir neden, Yaşamın Kıyısında. 


Ender Şenkaya
Ocak 2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Film hakkındaki izlenimlerim...