Translate

6 Nisan 2022 Çarşamba

Undine


Yönetmen:  
Christian Petzold

İngilizce Adı: Undine

Yapım Yılı: 2020

Berlin kent müzesinde rehberlik yapan Undine, evli sevgilisi tarafından terk edilmesinin travmasını bir dalgıca aşık olduğunda atlattığını düşünür. Bu yeni aşk onu hayata tekrar sıkıca bağlarken, bir su perisini terk etmenin bedelini ödemeyen eski sevgili de eski hayatına dönmüştür; bir süreliğine. Berlin, su perileri ve eski masallar üzerine bir Petzold denemesi. 
 

Tür:     Dram, Fantastik 
Yazar:  Christian Petzold
Kast:    Paula Beer, Franz Rogowski

Undine (2020) on IMDb



Öne Çıkanlar:

Onaltıncı yüzyıl Rönesans yazarlarından Paracelsus’a göre görünür dünyamızı, görünmez ruhani eşleniklerimizle paylaşırız. Algı dünyamızın dışında farklı bir mekanda olduklarından da onlar istemedikleri sürece farklarına varmamız mümkün değildir. Eski Yunan düşünce dünyasının inandığı hava, su, ateş ve toprak gibi dört temel elemente, daha sonra Aristoteles bir de “ether”i eklemişti, ki bu ekleme görünmez evrenlerdeki görünmez ve duyulmaz ruhani varlıklar imgesinin de kapılarını açmıştı. “Yeniden doğuşu” simgeleyen rönesans düşüncesinin de Aristoteles’i yadsıması beklenemezdi. Ve romantizmin etkisinde şekillenen efsaneye göre deniz kızları gibi, dişi su perileri olan “undine”ler, bir cana sahip olmak için bir insanın aşkına gerek duyarlar. Terk edilirlerse canlarını kaybedeceklerinde kendilerin terk edecek kişiyi de öldürmeleri gerekir. Daha filmin girişinde Undine de, kendisini terk etmek isteyen sevgilisi Johannes’e “beni terk edersen seni öldürmem gerekecek” derken basit bir kıskançlığın ötesinde efsane bağlamındaki bu zorunluluğu anlatmaktadır.

Johannes’ten ayrılması ile yıkılan Undine’yi dalgıç olan Christoph ile karşılaşması tekrar canlandırır. Kendisi farkında olmasa da bu yeni aşk Johannes için de bir hayatta kalma şansı olmuştur. Undine’nin ise artık hayata daha da büyük güçle sarılmasını sağlayacak yeni bir aşkı olmuştur. Christoph’un mesleği ise, kopmaz bağlara ihtiyacı olan bir su perisi için bulunmaz değerdedir; belki onu gerçekten anlayacak ruh eşini bulmuştur.  Ta ki eski sevgili ile bir karşılaşma ve onu izleyen bir sualtı kazası sonucu Christoph’un beyin ölümünün gerçekleştiği ana kadar. Bir su perisi, canının sahibi sevgilisini -kendi doğal alanında- su altında koruyamamıştır. Undine, yaşadığı derin acı ile sorumlu tuttuğu eski sevgilisini -yarım bıraktığı işi tamamlayarak- havuzda boğduktan sonra, kendisi de nehir sularının içinde kaybolacaktır. Belki de onu bu  “yok oluşu” Christoph’a can verecek bir mucizeyi gerçekleştirmiştir. Mucize olmadan efsane de yerli yerine oturmaz zira. Bit tür ölüm uykusundan uyanan Christoph ise, vurgun kaynaklı bir peri masalı görüp görmediğinden emin olamayacak, ümitsizce Undine ile aşklarının izlerinin peşine düşecektir.  

Ender Şenkaya
Nisan 2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Film hakkındaki izlenimlerim...