Translate

4 Ocak 2023 Çarşamba

Brüj'de


Yönetmen:  
Martin McDonagh

İngilizce Adı: In Bruges 

Yapım Yılı: 2008

Eline yüzüne bulaştırdığı bir suikastın ardından, acımasız azmettiricisi tarafındnan ortadan kaybolup talimatları beklemek üzere bir refakatçi eşliğinde Belçika'nın "sıkıcı" Brüj kentine yollanan Ray, kaderini beklemeye başlar. Kahramanların ve anti-kahramanların ters-yüz oluş öyküsü.


Tür:     Dram
Yazar:  Martin McDonagh
Kast:    Collin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes

In Bruges (2008) on IMDb


Öne Çıkanlar:

Yalın gerçeklik diye bir şey var mıdır? Yoksa gerçeklik sandığımız şey sadece öykücünün eğip büktüğü, algımızı yönlendirdiği bir olaylar zinciri midir? "İyi" ile "kötü" ayıran ince hattı insanoğlu tam doğrulukla ayırabilir mi?

Bir papaza suikast düzenlerken istem dışı olarak bir çocuğun ölümüne neden olan "sevimli" tetikçi, Ray. Ortalık sakinleşene kadar, Ray'e sakin Brüj kentinde bekleme talimatını veren acımasız mafya patronu, Harry. Bu "sıkıcı" bekleyişinde Ray'e göz kulak olacak "sağduyulu" refakatçisi Ken. Martin McDonagh'ın, kahramanların ve anti-kahramanların rollerini değiştirdiği ve izleyicinin de kiminle empati yapması gerektiği konusunda kafasını karıştırarak şaşkınlığa sürüklediği ters-yüz öyküsünde buluşan üç kişi.

Hikaye örüntüsünü, çok kıvrak zeka ile ters -yüz etmeyi başaran yönetmen McDonagh izleyiciyi, de farkındalığının dışında sarıp sarmalamayı başarmış. Para karşılığında bir din adamını öldürürken bir çocuğun da ölümüne yol açan Ray absürd şekilde kahramanımız oluyor. Ray'i uygun bir anda infaz etmek üzere Bruges'e getiren Ken tüm sevimliliği ile izleyiciye kendini sevdirmeyi başarıyor. Ray'in bir çocuğu öldürmesini kabullenenemediği için infaz edilmesine karar veren suikastın azmettiricisi Harry ise karşımıza anti-kahraman olarak çıkıyor. İzleyici din adamı ve çocuk katilini severken, farkında olmadan kendisini, çocuk katilini cezalandırmaya çalışan kişiden nefret ederken buluveriyor. Öykü öyle evriliyor ki, harika bir sevgili adayı kadın, bir dolandırıcıya, sevimli cüce en utanmaz ağırlanmaz olana dönüşüyor. İzleyici nerede ağlamalaı, nerede gülmeli karıştırır hale geliyor. Öyküde ters-yüz olmayan tek şey Brendan Gleeson'ın muhteşem oyunculuğunda simgeleşen "sağduyu".

Filmin sonu da gelişiminden farklı değil. Kurgulanan asimetri gereği, vurulduğu halde hayatta kalan çocuk ve dinadamı katilli Ray için sevinirken, çocuk katilini öldürmeye çalışan Harry'nin ve arsız cücenin ölmesine sevinir hale geliyoruz. Perde inerken izleyici vicdanı ile hesaplaşırken buluyor kendini.

Yönetmen bu çok başarılı ters-yüz ediş hamlesi ile, algı yönetimleri ve manipülasyonlar dünyasında yaşayan bizleri, her önümüze konanı defalarca elekten geçirmeden bir yargıya varmamamız için uyarmak istiyor sanki. 


Ender Şenkaya

Ocak 2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Film hakkındaki izlenimlerim...